Kapatmak için ESC’ye basın

Arama Motoru Dostu Site Tasarımı ve Kodlamasının Temelleri

Arama motorları son zamanlarda her ne kadar mükemmele yakın arama sonuçlarını bizlere sunmaya çalışıyor olsalar da bazı durumlarda web içeriklerini taramak ve yorumlamak konusunda eksiklikleri olduğu bir gerçektir. Sonuç olarak arama motorları web sitelerini her zaman sizin gördüğünüz veya benim gördüğüm gibi görüntüleyemeyebilir.

Bu yazımda sizlerle birlikte arama motoru dostu bir web sitesi tasarlamak için ihtiyacınız olan temel bilgilerin üzerine yoğunlaşmaya çalışacağız. Bu sayede web sitelerinizi hem ziyaretçileriniz için daha kullanışlı bir hale getirecek, hem de arama motorlarının siteniz üzerinde yer alan tüm içeriklere çok daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmalarına olanak sağlayacaksınız. Gerçekten de bu yazımda üzerinde duracağımız “Arama motoru dostu web sitesi tasarlamak” konusu; programcılar, tasarımcılar, içerik yöneticileri ve bir web sitesinin yapısı hakkında fikir sahibi olmak isteyen internet kullanıcıları için vazgeçilmez bilgileri bir arada barındırmaktadır.

İndexlenebilir (Listelenebilir) İçerikler:

Siteniz üzerinde yer alan en önemli içeriklerin arama motorları üzerinde listelenebilmeleri için HTML metin formatında olmaları oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Her ne kadar resimler, flash dosyaları, java uygulamaları ve diğer metin olmayan içerikler teknolojik anlamda metin içeriklerinden çok daha ileri bir noktada olsalar da arama motorları tarafından sitenize gönderilen örümceklerin sıklıkla gözünden kaçmakta hatta değersiz olarak yorumlanmaktadır. Siteniz üzerinde yer alan metinlerin ve diğer içeriklerin, ziyaretçilerin gözünden göründüğü gibi arama motorları tarafından da görülmesini ve yorumlanmasını istiyorsanız, yapmanız gereken şey sitenizi HTML metin formatında hazırlamak ve içeriklerinizi bu şekilde hazırlamaya özen göstermektir. Bu noktada web siteleri için çok daha gelişmiş görsel görüntüleme stilleri veya özelleştirme seçenekleri arayan web geliştiricileri için de birçok farklı seçenek mevcuttur.

  1. jpg, png veya gif formatındaki resim dosyalarının arama motorları tarafından metin dosyası gibi görüntülenmelerini sağlamak için görsel içeriklerinize HTML formatında açıklama metinleri ekleyebilirsiniz.
  2. Web siteleriniz üzerinde yer alan arama kutuları taranabilir ve yönlendirilebilir bağlantılarla takviye edilebilir.
  3. Flash dosyaları veya Java eklentileri, içeriğin yer aldığı sayfa üzerinde kullanılacak olan metinler yardımıyla takviye edilebilir.
  4. Siteniz üzerinde yer alan ses veya video içerikleri üzerinde yer alan konuşmaların veya metinlerin arama motorları tarafından listelenmesini istiyorsanız yapmanız gereken şey oldukça basit. Eğer ses dosyası bir şarkıysa, şarkı sözlerini metin olarak altında belirtebilir veya video dosyası üzerinde bir konuşma varsa, bu konuşma aynı şekilde metin olarak altında belirtilebilir.

Web Sitelerini Arama Motoru Gibi Görüntüleme:

Birçok web sitesinin içeriklerinin indekslenmesiyle ilgili ciddi sorunları bulunmaktadır. Bu yüzden web siteleri üzerinde yer alan içerikleri iki kez kontrol etmekte her zaman fayda vardır. Bu noktada Google önbellek, SEO-Browser.com ve MozBar gibi araçları kullanarak web siteniz üzerinde yer alan içeriklerin arama motorları üzerinde görünür olup olmadığını veya indekslenip indekslenmediğini kolayca görüntüleyebilirsiniz. Özellikle Google’ın önbellek özelliği sayesinde herhangi bir web sitesine ait içeriğin arama motorları tarafından nasıl görüntülendiğini kolayca görebilirsiniz. Fark edeceğiniz üzere arama motorları zengin medya içeriklerini hiç de sizin gördüğünüz gibi görmüyorlar değil mi?

Google önbellek özelliğini kullanarak birçok web sitesinin içeriğinin neredeyse boş olduğunu görebiliriz. Bunun en büyük nedeni bu web sitelerinin içerisinde yer alan zengin medya içerikleridir. Örneğin tamamen Flash alt yapısı kullanılarak hazırlanmış olan bir site eğer içerisinde html metinleri barındırmıyorsa, muhtemelen arama motorlarının gözünde tamamen bomboş içeriğe sahip bir site gibi görüntülenecek ve değersiz olarak kabul edilecektir. Bu nedenle de arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması gerçekten oldukça zor olacaktır.

İşte bahsetmiş olduğum tüm bu nedenlerden dolayı, web siteniz üzerinde yer alan içeriklerin arama motorları tarafından görüntülendiğine ve indekslendiğine emin olmak istiyorsanız SEO araçlarını kullanmayı ihmal etmemelisiniz.

Hazırlamış olduğunuz web siteleri üzerinde dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan bir tanesi de web siteniz üzerinde kullanmakta olduğunuz link yapısının arama motorlarının gözünde ulaşılabilir olmasıdır. Arama motorları tarafından sitenizin taranması ve indekslenmesi için gönderilen örümcekler, sitenizin anasayfasını ziyaret ettiklerinde; siteniz üzerinde yer alan alt sayfalara ait bağlantıları göremezlerse, sadece anasayfanızı ziyaret ederek sitenizi terk ederler ve bu nedenle alt sayfalarınızı herhangi bir şekilde görüntüleyemedikleri için indeksleyemezler.

Bu yüzden siteniz üzerinde yer alan alt sayfalara anasayfa üzerinden bağlantı vermek oldukça önemlidir. Hatta web siteniz üzerinde yer alan tüm içerikler arasında öyle bir link yapısı kurmalısınız ki sitenizi ziyaret eden bir örümceğin sayfadan sayfaya gezinerek siteniz üzerinde oldukça fazla bir zaman geçirmesini ve web siteniz üzerinde yer alan tüm içerikleri kolayca görüntüleyebilmesini sağlamalısınız.

Tüm bunların dışında hazırlamış olduğunuz içerikler üzerinde yer alan anahtar kelimeler üzerinden ilgili içeriklere metin bağlantılar vermenizde de fayda vardır. Anahtar kelimeler yardımıyla örümcekleri yönlendireceğiniz içerikleriniz, arama motorları tarafından o anahtar kelimeyle özdeşleştirileceği için çok daha değerli bir hal alacaktır ve arama sonuçları üzerinde zamanla yükselmeye başlayacaktır.

Eğer içeriklerinizin arama motorları tarafından tarandığına ve indekslendiğine emin olmak istiyorsanız, siteniz üzerinde oluşturacağınız link yapısına çok özen göstermelisiniz. Sonuç olarak sizin özen göstermediğiniz bir şeye arama motorlarının özen göstermesi ve içeriklerinizi üst sıralara taşıması beklenemez.

web bağlantılarının anatomisi

Web Linklerinin (Bağlantılarının) Anatomisi:

<a href=”https://www.cancevrim.com”>SEO ve Teknoloji Blogu</a>

Yukarıdaki örnekte de görebileceğiniz gibi “<a” etiketi bir bağlantının başlangıcını belirtmektedir. Bağlantı etiketleri; resim, metin veya diğer objeleri içerebilir ve kullanıcıların üzerine tıklayarak farklı bir sayfaya veya içeriğe yönlendirilmelerine olanak sağlar. Başka bir deyişle sayfalar arasında köprü kurmak için kullanılabilir. Örnekte gördüğünüz gibi kendi sitemi referans gösteren bir bağlantıyı paylaştım. Bağlantı adresinin hemen ardından gelen “SEO ve Teknoloji Blogu” metni de SEO dünyasında oldukça önemli bir terim olan ve “anchor text” olarak nitelendirilen bölümü temsil etmektedir. Özellikle arama motorlarında üst sıralarda yer almak istediğiniz anahtar kelimeler için sık sık kullanacağınız “anchor text” kavramı, yönlendirmiş olduğunuz bağlantının belirtmiş olduğunuz anahtar kelimeyle ilişkili olduğunu gözler önüne sermektedir. Son olarak da bağlantının sonunda yer alan </a> tagı bağlantının sona erdiğini belirtmektedir.

Örnek olarak vermiş olduğum bağlantı (link) yapısı en temel halindedir ve arama motorları tarafından oldukça anlaşılırdır. Siteniz üzerinden dışarıya veya içeriye vereceğiniz bu gibi bağlantılar sayesinde, ziyaretçileri yönlendirmiş olduğunuz sayfalara referans olacaksınız ve ziyaretçilerinizin bu sayfa üzerinde ihtiyaç duydukları içeriği bulabileceklerini hem kendilerine hem de arama motorlarına gösterebileceksiniz.

rel=”nofollow” Nedir? ve Nasıl Kullanılır?

<a href=”https://www.cancevrim.com” rel=”nofollow”>SEO ve Teknoloji Blogu</a>

Bağlantı adresleri üzerine birçok farklı özellik eklenebilir ama neredeyse tüm arama motorlarının aynı anda görmezden geldiği tek bir bağlantı etiketi vardır ve o da rel=”nofollow” etiketidir. İçeriklerimizden vereceğimiz rel=nofollow etiketli bağlantılar yardımıyla, aslında arama motorlarına vermiş olduğumuz bu bağlantının takip edilmemesi gerektiğini belirtmekteyiz. Başka bir deyişle bu şekilde bağlantı vermiş olduğumuz siteye aslında referans olmadığımızı gösteriyoruz. Bu sayede arama motorları, rel=nofollow etiketini gördükleri bağlantılar için sitenizden dışarı çıkmıyorlar ve sitenizin SEO gücünü veya pagerank değerini diğer siteye aktarmıyorlar.

Otomatik blog yorumları ve ziyaretçi defterleri aracılığıyla alınan istenmeyen bağlantıların önüne geçmek için ortaya çıkan nofollow etiketi, arama motorlarının gözünde daha önce de söylediğim gibi normal bağlantılara göre çok daha değersiz olarak yorumlanmakta hatta es geçilmektedir. Nofollow etiketiyle verilen bağlantılar her arama motoru tarafından farklı yorumlanıyor olsa da follow etiketini içeren bağlantılar yanında oldukça etkisiz olduğu da bir gerçektir.

Anahtar Kelime Kullanımı ve Hedefleme:

Anahtar kelimeler arama sürecinin temelinde yatan en önemli unsurlardan bir tanesidir ve farklı dillerde yapılacak aramalar için anahtar kelimelerin seçimi oldukça önemlidir. Hatta şu an dünyanın en büyük arama motoru konumunda olan Google’ın bile arama sorgularının temel unsurlarından bir tanesi hatta ilk sırasında anahtar kelimeler yer almaktadır. Arama motorları web üzerinde yer alan sayfalara ait içerikleri tararken ve kendi veri tabanları altında indekslerken anahtar kelimelere oldukça dikkat etmektedirler.

Bu sayede sadece bir veri tabanı altında 25 milyardan fazla web sayfasına tek tek yer vermek yerine, bu web sayfalarını belirli anahtar kelimelere göre sıralayarak arama sorgularını olması gerekenden çok daha hızlı bir şekilde kullanıcılarına sunabilmektedirler.

Örneğin sahip olduğunuz bir içeriğin “seo” arama sorgusunda üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, dökümanlarınıza ait indekslenebilir içerikleriniz içerisinde “seo” kelimesinin geçtiğinden emin olmalısınız.

Anahtar Kelime Otoritesi:

Arama motorları üzerinde kullanacağımız anahtar kelimeler, yapacağımız arama sonucunda karşımıza çıkan sonuçları etkileyecek olan en önemli unsurların başında gelmektedir. Örneğin aşağıda bahsedeceğim gibi durumlarda, bir arama sonucunda karşımıza tamamen birbirinden farklı sonuçlar çıkacaktır:

Bir arama yaptığınız zaman, arama motoru üzerinde aramış olduğunuz kelimeler eşleştirilerek doğru sonuçlar sizin için sıralanmaktadır. Arama kutusuna yazacağınız kelimeler, kelimelerin sırası, kelimelerin yazımı, kullanacağınız noktalama işaretleri, harfler ve diğer veriler; arama motorlarının sonuçları sıralandırmasına tamamen etki edecek olan faktörler arasında yer almaktadır.

Eğer sitenizin belirli kelimelerde arama motorlarında üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, arama motorlarının siteniz üzerinde yer alan içeriği anlamasına yardımcı olmalı ve kendi anahtar kelimelerinizde yükselmenize olanak sağlayacak olan unsurlara dikkat etmelisiniz. Belirli bir anahtar kelime için arama motorlarında üst sıralarda yer almanın en önemli noktalarından bir tanesi şüphesiz ki anahtar kelimelerinize sayfa başlığı (title), meta başlığı (meta) ve sayfa içeriğinde yer vermekten geçer.

Bu noktada siteniz üzerinde yer alan içeriklerin arama motorları üzerinde üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, başlangıç için rekabeti yüksek olan zorlu anahtar kelimeler seçmek yerine, belirli bir arama hacmine sahip olan spesifik anahtar kelimeler seçmek sizin için hem çok daha mantıklı hem de çok daha akıllıca olacaktır. Sonuç olarak sayfanızın içeriği bir kitapla ilgiliyse, öncelikli amacınız kitap kelimesinde yükselmektense, sayfanın içeriğiyle alakalı olan kitap adında yükselmek olmalı. Bu şekilde yola koyularak zaman içerisinde diğer zorlu anahtar kelimeleriniz için arama motorları üzerinde üst sıralarda çıkmanın yolunu da yapmış olacaksınız.

Anahtar Kelimeleri Kötüye Kullanma

Çevrimiçi aramanın ortaya çıktığı ilk günlerden beri insanlar arama motorlarını kandırarak sitelerine illegal yollarla trafik çekebilmek için anahtar kelimeleri sürekli olarak kötüye kullanmışlardır. İçerikleriyle alakalı olmadığı halde sitelerine trafik çekebilmek için hem içerikleri, hem yazı başlıklarını hem de meta açıklamaları üzerinde farklı anahtar kelimelere yer veren bu tarz kişiler, bununla da yetinmeyerek farklı siteler üzerinden belirli anahtar kelimeler yardımıyla sitelerine bağlantılar almaktan geri kalmamışlardır. Gelin görün ki günümüzde bu tür taktikler artık sitenize yarar sağlamadığı gibi, sitenizin arama sonuçlarında ilk sayfalarda yer almamasına hatta kötü niyetli bir şekilde hazırlanmış olan bu sayfaların arama sonuçlarından silinmesine bile yol açmaktadır. Anlayacağınız artık arama motorları eskisine göre çok daha akıllılar ve kendisini kandırmaya çalışan kullanıcıları cezalandırıyorlar.

Arama motorlarının ilk zamanlarında arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmek için en önemli unsurlardan bir tanesi olan hatta en önemlisi olan anahtar kelimeler, günümüzde de hala varlığını sürdürüyor olsa da bir sitenin arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmesi için tek başına yeterli değillerdir. Çünkü artık arama motorları bir web sitesi üzerinde yer alan içeriği tamamen okuyabilmekte ve neredeyse bir insanmış gibi kavrayabilmektedirler. Bu sayede site üzerinde yer alan anahtar kelimelerin içerikle örtüşüp örtüşmediğine karar vererek, arama sonuçlarında çok daha etkili ve alakalı bir sıralama yapabilmektedirler. Sürekli olarak gelişen teknolojiler sayesinde gerçeğe en yakın arama sonuçlarını en ideal sıralamayla bizlere sunan arama motorlarının arkasındaki en büyük fikir ise kullanıcılara en alakalı ve en yararlı sonuçları bir internet kullanıcısıymış gibi algılayarak yorumlamalarıdır.

Bu noktada sizler için en iyi pratik; web siteleriniz üzerinde kullanacağınız anahtar kelimeleri doğal yollarla seçmek ve stratejik bir şekilde kullanmak olacaktır. Örneğin hazırlamış olduğunuz içerik sayfası “Dünya Ticaret Merkezi” anahtar kelimesini hedefliyor olacaksa, bu noktada yapmanız gereken şey dünya ticaret merkezinden kullanıcılarınıza bahsetmek olacaktır. Hangi yılda inşa edildiğini, hangi ülkede veya hangi şehirde yer aldığını, dünya tarihinde ne gibi bir yeri olduğunu ve yine anahtar kelimenizin bilinen diğer bir adı olan “İkiz Kuleler” kelimesine de yazınız içerisinde yer vermeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır. Diğer bir yandan hazırlamış olduğunuz konuyla alakasız bir içerik üzerinde “Dünya Ticaret Merkezi” kelimesini anahtar kelime olarak kullanmaya çalışırsanız, çok da başarılı ve verimli bir sonuç alamayacağınız da bir gerçektir. Eğer arama motorlarında üst sıralarda yer almak istiyorsanız, stratejinizi iyi belirlemeli ve hedeflediğiniz doğrultuda emin adımlarla ilerlemelisiniz.

içerik sayfası optimizasyonu

İçerik Sayfası Optimizasyonu:

Web sitemiz için içerik sayfaları hazırlarken anahtar kelime seçiminin arama motorlarının gözünde hala oldukça değerli olduğunu düşünürsek, seçeceğimiz anahtar kelimeler yardımıyla arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak istiyorsak, dikkat etmemiz gereken ve arama motorlarının hazırlamış olduğumuz içerikleri daha iyi bir şekilde kavramasına yardımcı olmak amacıyla göz önünde bulundurmamız gereken bazı noktalar vardır. Arama motorları üzerinde kendi anahtar kelimelerimizde üst sıralarda yer almak için dikkat etmemiz gereken bu unsurların tamamını içerik sayfası optimizasyonu olarak adlandırabiliriz. Uzun süredir test ettiğim ve deneyerek sonuçları karşılaştırma şansı bulduğum bu küçük ayrıntıları ve taktikleri şimdi sizlerle paylaşacağım. Emin olun ki içeriklerinizi birazdan sizlere önereceğim küçük ip uçları doğrultusunda hazırlarsanız, arama sonuçları üzerinde normalde olmanız gereken yerlerden çok daha üst sıralarda yerinizi alacaksınız.

  • Anahtar kelimenizi sayfa başlığında (title) minimum bir kez kullanmaya çalışın ve anahtar kelimenizi mümkün olduğunca title’ın başında kullanmaya özen gösterin.
  • Anahtar kelimelerinizi içerik sayfanızın üst bölümlerinde (yazıların başında veya sayfa başlıkları üzerinde) belirgin bir şekilde kullanmaya çalışın.
  • Anahtar kelimenizi ve farklı varyasyonlarını yazınızın içerisinde en az 2-3 kez kullanmaya gayret gösterin. Her ne kadar anahtar kelimenizin farklı varyasyonlarını kullanmanız yazınıza değer katacak olsa da arama sonuçları üzerinde büyük farklılıklar yaratmayacaktır ama bu katkısı olmayacağı anlamını da taşımamaktadır.
  • Hazırlayacağınız içerik sayfaları üzerinde anahtar kelimelerinizle ilgili alt etiketlerine sahip olan en az bir resim kullanmaya özen gösterin. Bu sadece web arama sonuçlarında yükselmenize etki etmeyecek aynı zamanda görsel arama sonuçlarından da hatırı sayılır bir trafiği sitenize çekmenize olanak sağlayacaktır.
  • Hazırlamış olduğunuz içeriğe ait bağlantı adresi üzerinde de hedeflemiş olduğunuz anahtar kelimeyi en az bir kez ve bağlantının başlarında geçirmeye özen gösterin.
  • Meta başlıklarınız üzerinde belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeyi en azından bir kez ve metnin başında geçirmeye özen gösterin. Her ne kadar meta başlıklarınız üzerinde anahtar kelimelere yer vermek sitenizin arama sonuçlarında yer alacağı sıralamayı çok etkilemeyecek olsa da kullanıcıların dikkatini çekmesi ve sitenize bu sayede bir trafik sağlaması çok önemlidir.
  • Hazırlamış olduğunuz içerik sayfaları üzerinde yer alan anahtar kelimelerinizden sayfanın kendisine bağlantı vermek yerine, farklı anahtar kelimeler yardımıyla siteniz üzerinde yer alan diğer içeriklere veya sayfalara bağlantı vermeniz sizin için çok daha yararlı olacaktır.

Başlık Etiketleri:

Hazırlamış olduğunuz içerik sayfaları için belirleyeceğiniz başlıkların tamamen özgün olarak ve sayfa içeriğini en iyi şekilde anlatacak şekilde belirlemeye özen göstermeniz gerekmektedir. Çünkü bu sayede hem kullanıcıların gözünde hem de arama motorlarının gözünde içeriklerinizi çok daha değerli ve eşsiz bir hale getirebilirsiniz.

Arama motoru optimizasyonunun en önemli unsurlarından bir tanesi olan başlık etiketlerini seçerken de dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Birazdan sizlere bahsetmeye çalışacağım anahtar noktalar yardımıyla içeriklerinizin arama sonuçları üzerinde çok daha iyi yerlere gelmesini sağlamak tamamen sizin elinizde.

  1. Sayfa Başlıklarının Uzunluğuna Dikkat Edin: Arama motorları arama sonuçları üzerinde belirlemiş olduğunuz sayfa başlıklarının ilk 65-75 karakterini kullanıcılara göstermektedir. Aynı şekilde birçok sosyal ağ üzerinde yapılan paylaşımlarınız için de bu geçerlidir ve sayfa başlıklarınızın sadece belirli bir bölümü kullanıcılar tarafından görüntülenebilmektedir. Bu nedenle eğer birden fazla anahtar kelime hedefli içerikler hazırlıyorsanız, anahtar kelimelerinizi olabildiğince ön sıralarda tutmaya ve sınırı geçmemeye özen göstermelisiniz.
  2. Önemli Olan Anahtar Kelimeleri Sayfa Başlığının Başında Geçirmeye Özen Gösterin: Hedeflemiş olduğunuz anahtar kelimelere sayfa başlığının ilk kelimelerinde yer vermek arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanız konusunda sizlere oldukça yardımcı olacağı gibi, arama sonuçlarını görüntüleyen kullanıcıların da sitenize giden bağlantılara tıklamasını çok daha kolay bir hale getirecektir. Çünkü hemen hemen tüm kullanıcılar arama sonuçlarında görüntülenen sitelerin sayfa başlıklarında ihtiyaç duydukları anahtar kelimeyi içerip içermediğine dikkat etmektedirler.
  3. Sitenizin Kullanıcıların Gözünde Bir Marka Olması için Özen Gösterin: Nasıl ki video izleme sitesi dendiği zaman insanların aklına Youtube, arama motoru dendiği zaman Google geliyorsa, sizler de sitenizin bir marka olabilmesi için elinizden geleni yapmalısınız. Bunu yapabilmek için en önemli noktalardan bir tanesi şüphesiz ki web siteniz üzerinde paylaşmış olduğunuz içeriklerin kullanıcılara yarar sağlaması ve ihtiyaçlarını gidermesi olacaktır. Sonrasında yapmanız gereken en önemli şeylerden bir tanesi de sayfa başlıklarınızın son bölümlerinde sitenizin adına yer vermek olacaktır. İnsanlar aynı veya farklı konularda ihtiyaç duydukları içerikleri bir iki kez arama sonuçlarında sizin siteniz üzerinde bulduklarında, emin olun ki sitenizin adı bir şekilde akıllarının bir köşesine kazınacaktır ve sitenizi diğer kullanıcılarla paylaşmaktan çekinmeyeceklerdir. İşte bu yüzden web sitenizin kullanıcı dostu olmasına ve insanların ihtiyaçlarını tam anlamıyla giderecek içeriklere sahip olduğundan emin olmaya özen gösterin.
  4. Sayfa Başlıklarınızın Okunabilir ve Etkili (Dikkat Çekici) Olmasına Özen Gösterin: İçerik sayfalarınız için belirleyeceğiniz sayfa başlıklarının okunabilir ve açıklayıcı olması çok ama çok önemlidir. Anahtar kelimelerinizi içeren ve aynı zamanda kullanıcıların dikkatini daha çok çekecek olan başlıklar belirlemek emin olun ki sitenize daha çok ziyaretçi çekmenizde en can alıcı noktalardan bir tanesi olacaktır. Çünkü sadece arama motoru optimizasyonu ve anahtar kelime kullanımına önem vereceğim diye saçma sapan başlıklar belirlemek, siteniz arama sonuçlarında ilk sıralarda yer alıyor olsa bile, kullanıcılarınızı daha etkileyici başlıklara sahip diğer sayfalara kaptırmanıza neden olabilir. Bu noktada başlıklarınızı belirlerken kullanıcı deneyimi de sizler için oldukça önemli olmalı ve bunun için gereken özeni göstermeye gayret etmelisiniz. Sonuç olarak sayfa başlıklarınız sitenizi ziyaret edecek olan yeni kullanıcıların markanızla ilk etkileşim noktasını oluşturmaktadır. Kullanıcılarınızın gözünde olumlu bir izlenim bırakmak işte bu yüzden çok ama çok önemlidir.

Meta Etiketleri:

Meta etiketleri aslında bir web sitesinin veya web sayfasının içeriği hakkında kullanıcılara bilgi vermek amacıyla tasarlanmıştır. Sayfanız üzerinde arama motorları tarafından gönderilen robotlarının veya diğer bir adıyla örümceklerin içeriklerinizi nasıl incelemeleri gerektiğini onlara kolayca göstermek tamamen sizin elinizde.

Meta Robotları (Meta Robots):

Arama motorları tarafından sayfanızın taranması ve indekslenmesi için sitenize gönderilen örümceklerin hangi yolları izlemeleri gerektiğini ve hangi sayfalarınızı indeksleyerek hangi sayfalarınızı indekslememeleri gerektiğini isteğiniz doğrultusunda kolayca belirleyebilirsiniz. Bunun için aşağıda bahsedeceğim örümcekler için geliştirilen etiketleri kullanabilirsiniz.

index/noindex etiketleri, arama motorlarının hangi sayfaları taramaları ve taramamaları gerektiği konusunda en büyük yol göstericiler arasında yer almaktadır. Eğer içeriklerinizin arama motorları tarafından indekslenmesini ve arama sonuçları üzerinde diğer kullanıcılarla paylaşılmasını istiyorsanız index’i kullanmalısınız. Bunun aksine içeriklerinizin arama motorları tarafından indekslenmesini ve arama sonuçları üzerinde paylaşılmasını istemiyorsanız noindex robot etiketi oldukça işinize yarayacaktır. Varsayılan olarak zaten tüm arama motorları web üzerinde yer alan içerikleri tarayarak indeksledikleri için index robot etiketi çoğu zaman gereksiz olacaktır.

follow/nofollow etiketleri, içerik sayfalarınız üzerinde yer alan bağlantı adreslerinin takip edilip edilmemesi gerektiğini arama motorlarına anlatmak için kullanılmaktadır. Başka bir deyişle vermiş olduğunuz bağlantıya referans olup olmadığınızı arama motorlarına göstermenin bir yoludur. Eğer bir bağlantı için “nofollow” etiketini kullanıyorsanız, arama motorlarının gözünde vermiş olduğunuz bağlantı herhangi bir değer taşımamaktadır ve örümcekler bu sayfayı dikkate almadan es geçmektedirler.

noarchive etiketi, arama motorlarının sayfalarınıza ait önbelleklenmiş kopyalarının saklanmasının önüne geçmek için kullanılmaktadır. Varsayılan olarak tüm arama motorları içerik sayfalarınıza ait bir ön belleklenmiş kopyayı sunucuları üzerinde saklamaktadırlar.

nosnippet etiketi, arama motorları üzerinde içerik sayfalarınızla ilgili yayınlanan ekstra bilgilerin görüntülenmesinin önüne geçmektedir.

Meta Description (Meta Açıklaması):

Meta Description veya bilinen diğer adıyla meta açıklaması içerik sayfalarınız arama motorları üzerinde kullanıcılar tarafından görüntülenen kısa açıklama kısmıdır ve içerik sayfanızın kullanıcılara kısaca ne anlatmak istediğini özetlemektedir. Her ne kadar arama sonuçları üzerinde anahtar kelimeleriniz veya meta açıklamanız sıralamaları çok fazla etkilemeyecek olsa da içerik sayfalarınızla ilgili arama sonuçları üzerinde görüntülenen en önemli bölümlerden bir tanesi meta açıklamalarıdır.

Özellikle arama motoru pazarlamasının en önemli noktalarından bir tanesi oluşturan meta açıklamalar üzerinde içerik sayfanıza ziyaretçi çekmek istediğiniz anahtar kelimelere yer vermek, sitenize daha çok okuyucu veya ziyaretçi çekmek için oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü birçok büyük arama motoru, kullanıcılar tarafından aranan anahtar kelimelere ait içerikleri kalın karakterler ile göstererek, kullanıcıların ilgilerini içeriğe çekmektedir. Bu sayede arama sonuçları üzerinde görüntülenen meta açıklaması üzerinde, kullanıcıların yapabilecekleri olası aramalara yer vermek, sitenize daha çok ziyaretçi çekmenizi kolaylaştıracaktır.

Meta açıklamaları istediğiniz kadar uzun yazabilirsiniz ama gelin görün ki arama motorları genellikle yazmış olduğunuz meta açıklamalarının 160 karakterden uzun olan bölümünü kullanıcılarınıza göstermeyecektir. Başka bir deyişle 160 karakterden uzun olan meta açıklamaları arama motorları tarafından kısaltılacaktır. İşte bu yüzden içerikleriniz için hazırlayacağınız 160 karakterlik kısa açıklama içerisinde anahtar kelimelerinize ilk sıralarda yer vermeniz büyük bir önem kazanmaktadır.

Eğer meta description bölümünü kendiniz hazırlamazsanız, arama motorları otomatik olarak içerik sayfanız üzerinde yer alan diğer unsurları değerlendirerek, sizin için bir meta açıklaması hazırlayacaktır ama bu noktada otomatik olarak hazırlanmış olan kısa açıklama sizi tam anlamıyla memnun etmeyebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak ve birden fazla anahtar kelime için çalışma yapmak istiyorsanız, meta açıklamalarınızı kendinizin hazırlamasında fayda vardır ve emin olun ki SEO açısından en önemli taktiklerden bir tanesi de budur.

Meta Keywords (Anahtar Kelimeler):

Birçok kullanıcının web siteleri üzerinde etiketler olarak da kullandıkları ve genel olarak insanların kafasında bu şekilde yer etmiş olan anahtar kelimeler, artık arama motoru optimizasyonu için eskisi kadar büyük bir değer taşımamaktadır. Hatta neredeyse SEO için önemini yitirmiştir bile diyebiliriz.

Buna rağmen siteniz üzerinde anahtar kelimelere veya farklı bir deyişle etiketlere yer vermek, içerik sayfalarınızın optimizasyonu veya benzer içeriklerinizi birbirine bağlamak için oldukça kullanışlı olabilmektedirler.

URL Yapısı (Bağlantı Yapısı):

İçerik sayfalarına ait bağlantı adresleri arama sonuçlarından görüntülenmeye başladığı günden beri kullanıcılar tarafından yapılan tıklamalar üzerinde inanılmaz bir etkisi olmuştur. Bu nedenle içerik sayfalarınız için belirleyeceğiniz url yapısının önemi oldukça fazladır. Sonuç olarak siz “SEO Nedir?” başlıklı içeriğinize “www.siteniz.com/seo-nedir/” gibi bir bağlantı vermek yerine “www.siteniz.com/xxx” gibi bir bağlantı verirseniz, sitenize arama sonuçları yardımıyla gelebilecek ziyaretçileri kaybedebilirsiniz. İçerik sayfalarınıza ait URL yapıları üzerinde hedeflediğiniz anahtar kelimelere ilk sıralarda yer vermek, sitenizin ilgili anahtar kelimeler için yapılan arama sonuçlarında yükselmesine önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu nedenle arama motoru dostu bir bağlantı yapısı kullanmak hem sitenize daha fazla ziyaretçi çekmek hem de sitenizin değerini arttırmak için oldukça etkili bir yöntem olacaktır.

Web tarayıcılarınızın adres çubuğu üzerinde görüntülenen bağlantılar SEO açısından önemli olduğu gibi ziyaretçi deneyimi açısından da büyük bir bir önem taşımaktadır. İşte bu yüzden kullanacağı anlamsız url yapısı nedeniyle hiç kimse sitesine gelen ziyaretçilerin olumsuz izlenimler edinmesini istemez.

Sonuç olarak web siteniz zaman içerisinde kullanıcılar arasında bir marka haline gelmiş olabilir ve sadece marka adınızla bile birçok kullanıcıyı kolayca sitenize çekiyor olabilirsiniz. Halihazırda web sitenizin adresini bilen kullanıcıların, oluşturabileceğiniz basit url yapısı sayesinde istedikleri içeriklere çok daha kolay bir şekilde ulaşabilmelerini ve bunları diğer kullanıcılarla paylaşabilmelerini sağlamak tamamen sizin elinizde.

URL Yapısı için Dikkat Etmeniz Gereken Kurallar:

  • Empati Kurun:Öncelikle kendinizi sitenizi ziyaret eden kullanıcıların yerine koyarak içerik sayfalarınızın bağlantı adreslerini şöyle bir gözden geçirin. Gerçekten de url yapısı sayfa içerisinde yer alan bağlantıları özetler nitelikte mi? Yoksa gelişi güzel yazılmış anahtar kelimelerden mi oluşuyor? Eğer gerçekten de url yapısınız sayfa içeriğini karşılar nitelikteyse doğru yoldasınız demektir. Yok bunun aksine url yapınızda sadece anahtar kelimelere yer vermek için anlamsız sözcük öbekleri yer alıyorsa bir sıkıntı var demektir. Sonuç olarak sizin kullanıcı gözüyle bakarken beğenmediğiniz bir bağlantı yapısı söz konusuysa ziyaretçilerinizin bunu beğenmesini beklemek çok da mantıklı olmayacaktır. Google’ın da söylediği gibi öncelikle kullanıcılarınızı düşünün.
  • URL Yapısının Kısa ve Öz Olmasına Dikkat Edin:Her ne kadar içeriklerinizi kullanıcılara tam anlamıyla anlatan bağlantı yapıları kullanmak önemli olsa da bu bağlantı yapısını olabildiğince kısa şekilde oluşturmaya çalışmak da oldukça önemlidir. Çünkü bu sayede siteniz üzerinde yer alan içerik sayfalarına ait bağlantı adresleri hem kullanıcıların akıllarında çok daha kolay kalacak hem de bu ziyaretçilerinizin bağlantıları kopyalayıp yapıştırmaları ve sevdikleriyle paylaşmaları kolaylaşacaktır. Tüm bunların dışında arama sonuçları üzerinde görüntülenen bağlantı yapısı da bütünlüğünü koruyacaktır.
  • Anahtar Kelime Kullanımı Önemli (Fazlasının Zarar Olduğunu Unutmayın):Eğer sayfa içeriğinizi hazırlarken belirli bir anahtar kelimeyi hedeflediyseniz, bu anahtar kelimeyi bağlantı yapısı içerisinde ilk sıralarda kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu arama sonuçlarınızda daha üst sıralarda yer almanız için size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Sonuç olarak ilgili bir içerik için ilgisiz bir bağlantı yapısı kullanırsanız, bu durumu arama motorlarının doğru bir şekilde analiz etmesini beklemek garip olacaktır.Tabii bu noktada kaş yapacağım derken göz çıkarırsanız ve url yapısı üzerinde gereğinden fazla anahtar kelime kullanımı gerçekleştirirseniz, hazırlamış olduğunuz içeriklerin arama motorlarının gözünde spam içerik olarak değerlendirilebileceğini de gözden kaçırmamalısınız. Zaten zaman içerisinde deneme yanılma yoluyla en doğru bağlantı yapısını nasıl hazırlamanız gerektiğini üretmiş olduğunuz farklı içerikler ve arama motorları üzerindeki sıralamaları yardımıyla öğreneceksiniz.
  • Bağlantıların Statik (Değişmeyecek) Olmasına Özen Gösterinİçerik sayfalarınızı ziyaretçilerinize anlatacak olan en sağlıklı URL yapısı şüphesiz ki içerisinde en az sembol, rakam ve parametre içerenler olacaktır. Örnek vermek gerekirse “www.alanadiniz.com/blog?id=7782” bağlantısını kullanmak yerine “www.alanadiniz.com/seo-nedir/” bağlantısını kullanmanız hem arama motorlarının gözünde hem de ziyaretçilerinizin gözünde daha iyi bir izlenim bırakmanıza olanak sağlayacaktır. Ayrıca bu şekilde bir bağlantı adresi kullanmanız durumunda arama motorları tarafından sayfalarınız çok daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde indekslenecektir.
  • Kelimeleri Ayırmak için “-” İşareti Kullanın:İçerik sayfalarınızı kullanıcılarınızla buluşturacak olan bağlantılar üzerinde yer alan kelimeleri birbirinden ayırmak için “+”, “_” veya “%20” gibi parametreler yerine “-” işaretini kullanmaya özen gösterin. Bu söylediğime örnek olarak “arama-motoru-optimizasyonu” gibi bir url yapısı kullanmanız, sitenizin SEO’su için gerçekten fayda sağlayacaktır.

Kanonikal (Canonical) ve Yinelenen İçerikler:

Yinelenen içerikler bir web sitesinin karşılaşabileceği en can sıkıcı ve çözülmesi zahmetli sorunlardan bir tanesidir. Bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum çünkü geçtiğimiz yıllar içerisinde arama motorları zayıf ve yinelenen içeriklere sahip olan birçok web sitesini adeta cezalandırarak arama sonuçlarında alt sıralara doğru çekmeye başladılar. Bu nokta kaliteli ve benzersiz içeriklerin değeri de artmış oldu ve birçok kaliteli web sitesi sahibi bu sayede daha iyi yerlere gelmeyi başardı. Tabii bu noktada kalitesiz ve yinelenen içerikler kullanarak arama motorlarını yanıltmaya çalışan web sitesi sahipleri de zaten hak etmedikleri sıralamalarını kaybederek bu durumdan nasiplerini almış oldular.

Başlığımızda bahsetmiş olduğumuz diğer bir terim olan kanonikalizasyon ise bir web sitesi üzerinde yer alan içeriğin farklı bağlantı adresleri üzerinde yer almasına verilen addır. Bu duruma günümüz içerik yönetim sistemlerinde oldukça sık rastlanılmaktadır. Basit bir örnek vermek gerekirse; içerik sayfamızı ziyaretçilerimize normal bir şekilde sunmanın dışında, içeriği doğrudan yazdırılabilir bir sayfa üzerinde de sunabiliyoruz. Bu gibi durumlar arama motorlarının web siteniz üzerinde yer alan içerikleri ayırt etmesini oldukça zorlaştırmaktadır. Çünkü arama motorları hangi içeriğin kullanıcılara gösterilmesi gerektiğini tam anlamıyla ayırt edemezler. SEO dünyasında yinelenen içerik olarak adlandırılan bu durumla karşı karşıya kalmamak için içerik sayfalarınız üzerinde rel=”canonical” etiketini kullanmanızda fayda vardır.

Tek bir içerik sayfasının yinelenen sürümleri için oldukça seçici davranan arama motorları, en iyi arama sonuçlarını kullanıcılara sunabilmek için farklı sayfalar üzerinde yer alan içeriklerden kullanıcı deneyimini en iyi şekilde etkileyecek olanı göstermektedirler. Sonuç olarak kullanıcılara tek bir arama sonucu gösteriliyor olsa da bu arama sorgusunun altında yer alan ve aynı içeriğe ait farklı sonuçlar da kullanıcılara sunulmaktadır.

Web siteniz üzerinde kanonikalizasyonu sağlayabilmek için sahip olduğunuz tüm benzersiz içerikleri en iyi şekilde organize ederek, farklı bağlantı adresleri üzerinde ziyaretçilerinize sunmalısınız. Siz aynı içeriği aynı alan adı altında farklı bağlantı adresleri üzerinde veya farklı alan adları üzerinde ziyaretçilerinize sunarsanız, arama motorları yinelenen içeriklerinizi yer yer değersiz olarak nitelendirebilir. Eminim ki hiçbir web sitesi sahibi emek harcayarak hazırlamış olduğu içeriklerin arama motorları tarafından görmezden gelinmesini istemez.

Web Siteniz Üzerinde Yer Alan İçerikleri Koruyun:

Maalesef günümüzde birçok web geliştiricisi alanında ilk sıralarda yer alan ve marka olmuş web sitelerine ait içerikleri kopyalayarak veya kopyaladıkları içerikler üzerinde küçük değişiklikler yaparak kendi web siteleri üzerinde yayımlamaktadır. Eğer sizler de sahip olduğunuz web sitesi ile kendi alanınızda iyi bir yere gelmeyi başardıysanız, eminim ki bahsetmiş olduğum gibi bir içerik hırsızlığı durumuyla karşı karşıya kalmışsınızdır veya şimdiye kadar böyle bir durumla karşı karşıya kalmadıysanız bile yakın zamanda karşılaşacaksınızdır. Hatta öyle zamanlar gelecek ki sizin içeriklerinizi kopyalayarak kendi web sitesi üzerinde yer veren web sitesi sahiplerinin, belirlemiş olduğunuz anahtar kelimelerde sizden çok daha iyi yerlerde olduğuna şahit olacaksınız. Sizin emeğinizi ve içeriklerinizi hiçbir emek harcamadan web sitesi üzerinde yayımlayarak gelir elde eden içerik hırsızları, ironiktir ki elde ettikleri gelirin büyük bir kısmını da Google tarafından geliştirilen Google Adsense reklam programından kazanmaktadır.

Kolay yoldan para kazanmaya alışan insanlar olduğu sürece bu gibi durumlarla karşı karşıya kalacağınız bir gerçek. Peki bu gibi durumların önüne geçebilmek için yapabileceğiniz hiçbir şey yok mu? Tabii ki var ve bu bölümde ben size bu ayrıntılardan bahsetmeye çalışacağım.

Hazırlamış olduğunuz yeni bir içeriği web siteniz üzerinde yayına alıyorsanız ve sitenizde XML/RSS veya benzeri bir besleme formatı kullanıyorsanız; hemen sonrasında Google, Yahoo!, Technorati gibi önemli bloglama/izleme servislerini bu durumdan haberdar edin, başka bir deyişle içeriklerinizi pinglemeyi unutmayın. Eğer pingleme işlemini sürekli olarak yapmak size zor geliyorsa, bu işlemi sizin için sürekli olarak otomatik bir şekilde yapması için Pingomatic gibi bir web servisini kullanmayı ihmal etmeyin.

İçerik hırsızları genellikle sitenizde yer alan içerikleri hiç değiştirmeden kendi siteleri üzerinde yayımlarlar ve tembellikleri yüzünden içerikleriniz üzerinde yer alan bağlantıları kontrol etme zahmetinde bile bulunmazlar. İşte bu noktada içerikleriniz üzerinde yer vereceğiniz site içi bağlantılar sayesinde, onları kendi tuzaklarına düşürme şansına sahip olabilirsiniz. Yazdığınız makalede geçen anahtar kelimeden içerik sayfasına bağlantı vererek, kopya içeriklerinde doğrudan sizin hazırlamış olduğunuz içerik sayfasını işaret etmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede arama motorları kopya içeriklerden sitenize verilen bağlantıları takip ederek, yazının aslında size ait olduğunu anlayacak ve kopya içerikleri görmezden gelecektir.

Hazırlamış olduğunuz içerikleri korumak için kullanabileceğiniz daha birçok yol olmasına karşın, bunların hiçbiri tam anlamıyla kusursuz değildir. Daha önce de söylediğim gibi; eğer işinizi gerçekten iyi yapıyorsanız, sizi kopyalamaya çalışan birileri sürekli olacaktır ve bunun önüne geçmeniz hiç de kolay olmayacaktır ama bu durum size hem maddi hem de manevi olarak gereğinden fazla zarar vermeye başladıysa, DMCA adı verilen resmi süreci de kullanmayı deneyebilirsiniz. DMCA korumasının mantığı; üretmiş olduğunuz özgün içeriği kopyalayan siteleri belirleyerek rapor etmek ve arama sonuçları üzerinde içeriğinizi kopyalayan sitelerin gizlenmesini sağlamaktır. Sonraki yazılarımda DMCA sistemini ayrıntılı olarak sizlere anlatmaya çalışacağım.

Yazımı baştan sona sıkılmadan okuyan tüm arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim. Umarım sizlere arama motoru dostu site tasarımı, kodlaması ve SEO konusunda yararlı bilgiler verebilmişimdir.

Yorumlar (3)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir