Kapatmak için ESC’ye basın

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama motorlarının iki önemli işlevi vardır. Bunlardan ilki tarama ve dizin oluşturma, ikincisiyse alakalı durumları hesaplayarak ilgili sonuçları sunmak ve kullanıcıların isteklerine cevap vermektir.

Tarama ve Dizin Oluşturma

World Wide Web’i büyük bir şehrin metro sisteminde bulunan durakların bir ağı olarak hayal edin.

Her durağın kendine ait dökümanları vardır. (genellikle bir web sayfası ya da bazen bir PDF, JPG veya bir başka dosya) Arama motorları tüm şehri gezmek veya başka bir deyişle taramak zorundadır ve bu nedenle mevcut olan en iyi yolu kullanır yani en iyi bağlantıları tercih eder.

Bu noktada web üzerindeki bağlantı yapısı mevcut tüm sayfaları birbirine bağlamak için hizmet vermektedir.

Bağlantılar sayesinde arama motorlarının sahip olduğu “örümcek” veya “bot” adıyla bilinen otomatik robotları milyarlarca birbirine bağlı dökümana kolayca ulaşabilmektedirler.

Arama motorları kullanıcılar tarafından gelen benzer sorgulara ait sonuçları en hızlı şekilde tekrar listeleyebilmek için daha önce bulmuş olduğu sayfalar üzerinde yer alan verileri farklı şekillerde kodlar ve büyük sabit diskler üzerinde saklar. Bu nedenle milyarlarca sayfaya tek yerden ulaşmamızı sağlayan arama motorlarının sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için dünya üzerinde birçok farklı nokta üzerine veri merkezleri inşa edilmiştir.

Bu devasa depolama merkezleri üzerinde yer alan verilerin sayısını hesaplayan binlerce makine yer almaktadır. Sonuç olarak bir kullanıcı büyük arama motorları üzerinde herhangi bir şey aradığı zaman, 1 veya 2 saniyelik bir gecikme olmadan tüm sonuçların karşısına gelmesini ister. Aksi bir durumda bu kullanıcılar tarafında memnuniyetsizliğe yol açmaktadır. Bu nedenle arama motorları kullanıcılar tarafından yapılan arama sorgularına olabilecek en hızlı sürede cevap verebilmek için çok çalışmaktadırlar.

Kullanıcı İsteklerine Cevap Verme

Arama motorlarının birer cevap makinesi olduğunu söylersem çok da yanlış olmayacaktır. Birçok kullanıcı çevrimiçi ortamda bir şeye ihtiyaç duyduğunda veya merak ettiği bir soruya cevap aradığında öncelikle arama motorlarından yardım alma yoluna gider ve cevap almak istediği soruyu doğrudan arama motorlarına yöneltir. Bunun sonucunda arama motorları da kullanıcıların sorularına cevap vermek için internet üzerinde yer alan milyarlarca döküman arasında tarama yaparak en doğru ve ilgili sonuçları saniyeler içerisinde kullanıcılara sunmaya çalışır. En doğru ve ilgili sonuçları kullanıcılara sunarken arama motorlarının dikkat ettiği iki önemli nokta vardır. Bunlardan ilki arama sonuçları arasından kullanıcının yaptığı aramayla ilgili ve yararlı olanları listelemek. İkincisiyse ortaya çıkan bu sonuçları kullanıcılara sağladıkları yarara göre değerlendirerek en doğru şekilde sıralamaktır. İşte bu süreçte SEO etkisinin kendisini en çok hissettirdiği bölümle karşı karşıya kalıyoruz; arama sonuçlarında üst sıralarda yer alan ilgili (alakalı) ve önemli içerikler.

Bir arama motoru için ilişkili (alakalı) içerikleri bulmak, bir sayfa üzerinde yer alan doğru kelimeleri bulmaktan çok daha fazlasıdır. Web’in ilk zamanlarında arama motorları bahsetmiş olduğum basit adımdan ilerisine geçemiyorlardı ve emin olun ki sonuçlar gerçekten de içler acısıydı. Tahmin edebileceğiniz gibi aradığınız doğru ve ilişkili arama sonuçlarını bulmak da hiç kolay olmuyordu. Şükürler olsun ki günümüzde mühendislik ve programcılık alanında yaşanan gelişmeler sonucunda arama motorları çok daha akıllı bir hal aldılar. Sonuç olarak da arama motorları, kullanıcıların yapmış oldukları arama sorgularına dair en ilişkili ve doğru sonuçları bulabilmek konusunda adeta bir evrim geçirdiler. Öyle ki arama motorları artık kullanıcıların ihtiyaç duydukları en doğru ve ilgili sonuçları bulabilmek için neredeyse yüzlerce farklı faktörü bir araya getirmektedirler.

Arama Motorları Önem Sırasını Nasıl Belirliyor?

Büyük arama motorları genel olarak önemli içerikleri, yer aldıkları web sayfalarının popülerliğine göre yorumlamaktadırlar. Sizin anlayacağınız eğer bir web sitesi rakiplerinden çok daha popüler ve bilindik bir siteyse, bu sitenin kullanıcılarına sunmuş olduğu içerikler arama motorlarının gözünde çok daha değerli bilgiler içermektedir. Kullanıcı memnuniyetinin göz önüne alındığı ölçümlemeler sonucunda bu varsayımın pratikte oldukça başarılı olduğu da kanıtlanmıştır.

Bu noktada popülerliğin ve ilgili içeriklerin tek tek elle tespit edilemeyeceği bir gerçek. Bu yüzden her arama motoru web sitelerini ve sahip oldukları içerikleri dikkatlice inceleyebilmek için kendine matematiksel denklemler (algoritmalar) geliştirmiştir. Bu sayede samanlıkta iğne aramak yerine, iğnenin tam olarak nerede olduğuna dair nokta atışı yapabilmektedirler.

Bahsetmiş olduğumuz arama motorlarına ait bu algoritmalar neredeyse yüzlerce bileşenin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Peki arama motorlarının algoritmaları arasında ne gibi bileşenler yer almaktadır? Bu sorunun net bir cevabı olmasa da kendi siteleriniz veya farklı siteleri için yapmış olduğunuz çalışmalar sırasında sizler de sıralamanızı etkileyen birçok bileşini gün yüzüne çıkarabilirsiniz. Deneme yanılma yolu bana göre her zaman daha öğretici ve eğitici olmuştur.

arama motorları nasıl çalışır

Peki Arama Sonuçlarında Nasıl Üst Sıralarda Yer Alabilirsiniz?

İlk bakışta arama motorlarının sahip olduğu karışık algoritmalar anlaşılamaz gibi gelse aslında durum o kadar da vahim değildir. Çünkü birçok arama motoru, arama sonuçlarında nasıl üst sıralarda yer alabileceğiniz veya sitenize nasıl daha çok trafik çekebileceğiniz konusunda sizlere birçok yararlı bilgi sunmaktadır. O zaman gelin hep birlikte arama motorları tarafından bizlere sunulan arama motoru optimizasyonu hakkındaki bilgilere ve en pratik yöntemlere hep birlikte göz atalım:

Google Arama Motoru Optimizasyonu:

Google, kendi arama motoru üzerinde web geliştiricilerinin daha iyi sıralamalar ve sonuçlar elde edebilmesi için oldukça önemli bilgiler sunmaktadır. Bu noktada sürekli olarak kullanıcıların ihtiyaçlarını ön planda tutan arama motoru, web geliştiricilerinin de aynı şeyi yapmalarını istemektedir ve “Web sitelerinizi arama motorları için değil, kullanıcılarınız ve kullanıcılarınıza yararlı içerikler sunmak için geliştirin.” mesajını vermektedir. Google’ın burada anlatmaya çalıştığı şey aslında oldukça basittir. Arama motorlarını etkilemek adına web siteniz üzerinde olmayan bir içeriği varmış gibi göstererek kullanıcılarınızı kandırmaya çalışmayın.

Google’ın web geliştiricilerine sunduğu bir diğer öneri de web siteleri üzerinde olabildiğince net bir hiyerarşik düzene ve metin bağlantılarına yer vermeleridir. Buna göre web siteleriniz üzerinde yer alan tüm sayfalara en azından tek bir statik metin bağlantısı aracılığıyla ulaşılabilir olmalıdır.

Ayrıca Google bu noktada web sayfaları üzerinde yer alan içeriklerin kalitesine de dikkat etmektedir ve web geliştiricilerinin web sayfaları üzerinde kullanıcılarına sunmakta oldukları içeriklerin kullanıcıların ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamasını ve açık bir şekilde kullanıcılara sunulmasını istemektedir. Bu nedenle kullanmakta olduğunuz tüm başlıkların <title> ve içerikleriniz üzerinde yer alan tüm öğelerin en doğru şekilde kullanıldığına emin olunuz. Bunun için içeriklerinizi en doğru şekilde tanımlayacak anahtar kelimeleri seçmeye ve kullanıcı dostu bağlantılar kullanmaya özen gösteriniz. Son olarak siteniz üzerinde yer alan birden fazla aynı içerik için 301 yönlendirme seçeneğini veya rel = “canonical” öğesini kullanarak, tek bir içeriğe ulaşmak için sadece tek bir yol olduğundan emin olun.

Bing Arama Motoru Optimizasyonu:

Microsoft’un arama motoru Bing üzerinde çalışan mühendisler, web geliştiricilerinin kendi arama motorları üzerinde daha iyi sıralamalar elde edebilmeleri için Google gibi bazı önemli noktalara dikkat çekmektedirler. Bu önemli noktalardan bir tanesi, web geliştiricilerinin kullanıcılarına sundukları içerikler için temiz ve anahtar kelimeler bakımında zengin bağlantı adresleri kullanmalarıdır.

Bing tarafından web geliştiricilere sunulan önerilerden bir diğeriyse, içerikler üzerinde olabildiğince zengin medya öğelerine (Adobe Flash Player, JavaScript, Ajax) de yer vermeleri ve bu öğelerin tarayıcılar üzerinde aktif bir şekilde görüntülendiğinden emin olmaları yönündedir.

Kullanıcıların araştırmaları için aradıkları içeriklere kolayca ulaşabilmeleri için, üretmiş olduğunuz içeriklerin olabildiğince ilgili anahtar kelimeleri içermesi ve mümkün olduğunca yeni içerikler üretmeniz de Bing tarafında oldukça değerlidir. Tüm bunların dışında eğer şirket adınız, adresiniz veya benzeri bilgilerin Bing tarafından indexlendiğine emin olmak istiyorsanız, bu tarz bilgilere logolar veya resimler üzerinde yer vermemeye özen göstermeniz gerekiyor.

Gördüğünüz gibi arama motorlarının sitelerinize üst sıralarda yer vermek ve sitenize ziyaretçi yollamak için sizlerden istediği şeyler aslında çok zor değil. Her ne kadar SEO alanında uzmanlaşmış kişiler yer yer sahip olduğunuz trafiği ve üst sıralarda çıktığınız anahtar kelimeleri elinizden almak için türlü türlü yollara başvuracak ve bazen bu konuda başarılı olacak olsalar da canınızı sıkmanıza gerek yok. Çünkü onlar uzun yıllardır bu işin içindeler ve siz daha yolun başında olabilirsiniz. Sonuç olarak SEO gerçekten oldukça büyük bir deniz ve sizler bu denizde yüzmeyi yeni öğreniyorsunuz. Zaman içerisinde ulaşmak istediğiniz yerlere geleceğinize emin olabilirsiniz ama bu yolda yılmamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir